Importanța tehnologiei în viața de zi cu zi

i

O societate în care toate informaţiile “plutesc” în sistem nu mai ţine doar de romanele şi filmele SF. Există deja proiecte cât se poate de concrete prin care cu un simplu clic la calculator va putea fi controlat consumul de energie şi apă dintr-un complex de locuinţe. Tehnologia este la îndemână.

Când vorbim despre impactul tehnologiei asupra societăţii, primul lucru la care ne gândim este modul benefic în care ne-a influenţat ea viaţa, iar prin tehnologie mă refer în special la internet. Îl folosim zi de zi atât de mult încât devenim dependenţi de el. Nu mă refer la faptul că mulţi oameni stau în faţa calculatorului minim 10 ore pe zi, vorbesc despre dependenţa în sensul general, atunci când uităm de cărţi şi de sursele vii de informaţie şi primul lucru la care apelăm este internetul.

Este anul 2021. Sunetul produs de ceasul de pe noptiera rupe tăcerea dimineţii şi, odată cu acesta, totul începe sa prindă viaţă. De la draperiile care se acţioneaza automat la auzul alarmei şi lasă razele soarelui să patrundă în încăpere, pană la cafeaua si micul dejun ce transmit informatii, cu privire la valorile  nutritive ale fiecărui aliment in parte, unei lentile de contact active pe care o vom purta fiecare dintre noi.

“Inchipuieste-ti ca te trezesti dimineata si iti pui o pereche de lentile de contact active, care transformă totul in jurul tău”, spune Nick Sohnemann, Innovation Adviser la TrendOne, cel mai mare portal de inovatie din Europa. “Obiectele casnice prind viată, cutia de cereale afisează informatii digitale despre nutritie, poti schimba peisajul de la fereastra cu o insulă tropicală in timp ce iti bei cafeaua si faci video chatting cu cel mai bun prieten”, continuă Nick Sohnemann. Oglinda in care ne privim reflexia inainte să pornim catre birou va inmagazina informatii despre fiecare dintre noi, precum optiuni pentru masa de pranz in functie de greutatea pe care o identifică sau, pe baza scanarii imaginii, poate furniza imagini cu reflexia care poartă cele mai noi haine de la magazinele selectate in prealabil.

Oglinda de pe peretii fiecarei locuinte din anul 2021 va avea proprietati touchscreen si, cu numai o atingere, subiectul va putea proba virtual si cumpăra hainele dorite. Tot prin acest “ochi mecanic”,agentiile de publicitate ne vor putea promova produse, prin sisteme personalizate. In viitor, dupa anul 2020, hartia va inmagazina informatii digitale si va putea fi conectată la sisteme de calcul, prin intermediul telefonului mobil, iar lentilele vor avea puterea sa detecteze starea de spirit a oamenilor de pe stradă si chiar să furnizeze informatiile pe care acestia vor dori sa le impărtasească. “Lentilele de contact active indica faptul că tehnologiile de screening vor face parte din viata noastră de zi cu zi”, spunea Nick Sohnemann, in cadrul InnovationLab, training organizat de revista Biz, la jumătatea lunii martie. Semnalul a fost identificat si de cercetătorii de la Asociatia Internatională a Transportatorilor Aerieni, care estimează ca punctele de securitate din viitor de pe toate aeroporturile vor avea la bază screening-ul.

TEHNOLOGIE FARA SECRETE

 Avantajele nu vor inceta sa apară nici pentru mediul de afaceri.Schimbul de cărti de vizită va disparea complet, totul se va realiza cu o simpla privire către interlocutor sau către moderatorul ori vorbitorul de la un eveniment de business, fiind similar in termeni actuali vizualizării profilului de LinkedIn sau de Facebook. Cu toate că fiecare dintre scenariile de mai sus pare rupt din pelicule science-fiction, ele vor face parte din viata de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, pentru că, momentan, toate acestea sunt in curs de dezvoltare in centre de cercetare din jurul lumii. Tehnologiile cele mai noi aparute in lume sunt semnale ale viitorului, care indică felul in care va arata lumea peste douazeci de ani, de exemplu. Atat tehnologia cat si produsele de “maine” sunt derivate sau transformări ale celor de astazi. Odată identificate aceste semnale, misterioasa lume a următorului deceniu nu va mai avea secrete in ceea ce priveste tehnologia sau viata de zi cu zi.

REALITATE CIBERNETICA

 Intr-un viitor in care spatiul virtual se va contopi cu realitatea si tehnologia ne va influenta viata si afacerile, internetul va deveni cu certitudine “outernet”. Aceasta va deveni o nouă tehnologie, care va contribui din plin la afectarea profundă a relatiilor interpersonal si a lumii care ne inconjoară. Incet-incet, internetul, cu care suntem atat de familiari astăzi, va părăsi spatiul cibernetic si se va instala in lumea exterioară. Celebrul “search” al motoarelor de căutare, link-urile, interactiunea sau personalizarea se vor transfera către obiectele fizice, ceea ce va duce la nasterea unei noi dimensiuni a perceptiei, in care realitatea si digitalul se vor confunda. “Lumea modernă are tendinta să supraestimeze potentialele schimbări ce pot avea loc intr-un an, dar cand vine vorba să estimeze cum va arăta tehnologia peste zece ani, tind sa subevalueze schimbarile”, spune Nick Sohnemann. “Lumea nu se va schimba in acelasi ritm in care a facut-o in ultimele luni, dezvoltarea tehnologica este exponentiala”, continua acesta.

 Dar dacă toate semnalele indică o schimbare radical a calitatii vietii de zi cu zi si a celei profesionale din următorul deceniu, in care multe locuri de muncă vor fi inlocuite de roboti si calculatoarele pe care le cunoastem astăzi vor dispărea, fiind inlocuite de dispositive trans- parente holografice tactile, cum va arăta procesul de recrutare? Cu sigurantă că atragerea si retentia talentelor va continua să fie o problema cu care se vor confrunta organizatiile următorului deceniu. Internetul devine cu rapiditate un spatiu in care se derulează viata profesională. Functii ale retelelor sociale precum LinkedIn sugerează că potentialul internetului va schimba fundamental fata proceselor de recrutare intr-o experientă bazată pe colaborare, networking si angajament online. Targurile de joburi actuale din viata reală s-au mutat deja in online, unde un avatar se plimbă printre standurile virtuale ale firmelor, interactionează cu reprezentantii departamentului de resurse umane si depune CV-uri la companiile care caută angajati cu experientă in domeniul in care utilizatorul din spatele avatarului are expertiză.

DOUA SCENARII NU TOCMAI  S.F.

Să vorbesti despre viitorul tehnologiei este riscant. Granita dintre a cădea in ridicol si a desena scenarii credibile este destul de fină. De obicei, ideile emise de viitorologi starnesc zambete sceptice. Prezentul hi-tech este oricum bulversant, iar omenirea se apără de socuri negand posibilităti. Si totusi, pe baza  conceptelor prezentate de marile corporatii putem incerca sa detectăm cateva idei despre ce am putea vedea in urmatorii 10-20 ani. Ani care vor fi, fvră indoială, fascinanti. Hologramele vor inlocui videoclipurile 3D.

Anul trecut, japonezii i-au lasat fără cuvinte pe oficialii FIFA cand au prezentat proiectul cu care au concurat la organizarea Cupei Mondiale de Fotbal din 2022: transmiterea in timp real pe stadioane din lumea intreagă, in format holografic, a meciurilor desfăsurate in arhipelagul nipon. O multime de camere video HD plus sute de microfoane plasate in jurul terenului de joc ar urma să capteze imaginile si sunetul. O sofisticată aplicatie video ar reproduce sub forma de holograme jucatorii din Japonia, in miscare si mărime naturală, pe stadioanele lumii, indiferent ca acestea se afla in Brazilia, Marea Britanie sau Australia. Greu de imaginat? Experimentul a fost deja făcut de televiziuni americane la ultimele alegeri prezidentiale, cand un reporter aflat pe teren a aparut sub formă de hologramă in studiou. De aici, putem sa ne jucăm cum vrem: cinematografe  care să arate ca niste teatre, cu actori-holograme plimbandu-se printre spectatori, servicii de telefonie care să ne aducă interlocutorii “in carne si oase” in living si asa mai departe.

Electronice controlate prin voce si biocurenti. Uitati de ecranul tactil al smartphone-ului, de mouse si tastatură! Cea mai intensă conversatie pe care o vom face in viitorul apropiat nu va mai fi cu semenii nostri, ci cu automobilul, instalatia de climatizare, cafetiera, computerul (este greu de spus cum va araăta acesta in zece ani!) si asa mai departe. Deja, in Statele Unite sunt comercializate modele de Ford cu comandă vocala pe baza unei aplicatii Microsoft, iar anul viitor acestea vor ajunge si in Europa. Sistemul de operare Android permite cautarea pe internet tot prin voce. Va deveni banal sa dăm comenzi in casă precum “Deschide televizorul” sau “Porneste aerul conditionat”. Următorul pas ar putea fi comanda electronicelor prin biocurenti cerebrali, in sensul ca operatii pe care acum le facem prin apăsarea unor taste vor fi realizate doar prin puterea gandului. (Au apărut pe piata jucării destul de convenabile ca pret care permit deplasarea unor bile pe un traseu stabilit, gratie unor electrozi care se atasează pe frunte). Spuneti ca sunt predictii nebunesti? Un exercitiu util pentru a răspunde corect: rememorati unde se află tehnologia cu doar zece ani in urmă!

Aceste previziuni nu sunt doar vorbe-n vant. Oamenii de stiintă au inceput deja să realizeze proiecte si prototipuri care atestă previziunile mentionate mai sus.

ASIMO

Compania japoneză Honda a prezentat versiunea îmbunătăţită a celebrului său robot umanoid ASIMO, afirmând că modificările aplicate îi permit să vorbească de o trecere de la ‘maşina automată’ la ‘maşina autonomă’.

În acelaşi timp, compania a anunţat înfiinţarea unei noi diviziuni Honda Robotica, care nu doar că va continua cercetările în domeniul roboticii, ci se va ocupa şi de producţia în masă şi de utilizarea practică a roboţilor, potrivit science.howstuffworks.com, citat de Agerpres.

Experţii niponi susţin că l-au ‘învăţat’ pe ASIMO să evalueze mediul înconjurător, să interacţioneze cu acesta şi chiar să anticipeze acţiunile oamenilor. Androidul poate să identifice, în special, oamenii după voce şi aspectul lor exterior şi să recunoască vocile mai multor persoane care vorbesc în acelaşi timp.

Potrivit creatorilor săi, robotul umanoid poate fi folosit pentru activităţi în condiţii extrem de periculoase, cum ar fi cele de la centrala nucleară Fukushima, grav avariată în urma cutremurului şi tsunamiului de la 11 martie a.c..

Un reprezentant al Honda a spus că operatorul centralei Fukushima, Tepco, s-a interesat de faimosul robot, dar intenţionează să-l testeze temeinic înainte de utilizarea acestuia în eliminarea consecinţelor accidentului de la centrala avariată.

Robotul umanoid arată ca un astronaut în costum spaţial. Are o înălţime de 130 de centimetri şi o greutate de 48 de kilograme, cu 6 kg mai puţin decât modelul precedent.

ASIMO poate să se deplaseze cu o viteză de 9 km/oră, cu 3 km/oră mai repede faţă de predecesorul său. Noul robot nu numai că merge înainte şi înapoi, ci poate să-şi menţină echilibrul pe o suprafaţă care vibrează sau pe un teren accidentat. El poate de asemenea să joace fotbal (mai exact, să lovească mingea cu piciorul), să urce scările şi să strângă mâna unui om.

Pentru rezolvarea acestei ultime sarcini, experţii au acordat o atenţie deosebită manipulării mânii robotului, pentru ca el să poată realiza nu doar operaţiuni complexe, ci şi să utilizeze limbajul semnelor în comunicarea cu oamenii.

Conform blogului tehnic Engadget, ASIMO lucrează cu fiecare deget în mod independent, astfel încât robotul poate să ia mâna unui om, să deschidă o cutie cu bere, să toarne lichidul într-un pahar, ghidându-se după comenzile vocale ale omului.

Cheetah

Cercetătorii de la Boston Dynamics au mai bătut un record mondial. Noul lor prototip de robot quadruped a ajuns sa alerge cu viteza de 29 kilometri pe oră. Precedentul record era de 12 kilometri pe oră.

Botezat CHEETAH, robotul celor de la Boston Dynamics este construit dintr-un ansamblu din materiale compozite care, imbinate sub forma unui quadruped, se inspiră din mecanica miscării unui animal de pradă.

Robotul este controlat de la distantă de un computer care transmite pistonilor hidraulici ritmul alergării si viteza.

Proiectul Cheetah este finantat din surse ale Armatei SUA, prin intermediul programului M3 program (Maximum Mobility and Manipulation), care caută un vehicul de transport suficient de rapid si mobil incat să ii asigure asistentă pe campul de luptă.

Cu alte cuvinte, un fel de cal-robot care să asigure soldatilor miscare rapidă in teatrul de operatiuni.

Lucrare de licenţă de nota 10! Un student din Iaşi a creat o mână bionică

Adrian Ursu, un student de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi, a foste recompensat cu nota 10 la examenul de licenţă. Lucrarea lui este reprezentată de o mână bionică.

Desigur că nu i-a fost uşor să ducă proiectul la bun sfârşit, dar cu ajutorul informaţiilor acumulate pe parcursul anilor de studiu, al sprijinului profesorului, infrastructura şi aparatura facultăţii, a reuşit să îşi impresioneze evaluatorii.

Mâna bionică poate fi folosită în domeniul medical, industrial sau spaţial.

Conf.univ.dr Dan Dobrea este profesorul care l-a susţinut pe Adrian Ursu în tot acest timp. Profesorul a participat la una dintre cele mai importante competiţii IT din lume, ” Imagine Cup” din SUA împreună cu o echipă de studenţi de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, unde a obţinut locul III la categoria Embedded Development pentru proiectul autoRobot.

Suntem mândri şi noi de realizarea studentului şi nu îi putem acorda decât încă o notă de 10!

Bibliografie:

  • http://www.romanialibera.ro
  • http://yupi.md/cum-ne-va-schimba-tehnologia-viata-de-zi-cu-zi/
  • http://auriannews.wordpress.com
  • http://www.revistabiz.ro
  • http://www.articolele.com

Acest articol a fost publicat în Catedra de informatica. Salvează legătura permanentă.